Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
a na tej stancji nie masz dostępu do kuchni, krokiety jeszcze ok, najgorze w nich to panierka i ten tłuszcz, moze niech zarobi Ci same naleśniki zmięsem bez smażenia. Napisz co np zjadłeś wczoraj
Jak najbardziej można używać białka serwatkowego do obróbki w wysokiej temperaturze. Należy po prostu zadbać to aby, zachować jej podstawowe zasady. Dotyczy to każdego produktu, który smażymy, a nie tylko dodatku białka serwatkowego. Jeżeli chodzi o zmiany w strukturze białka serwatkowego, to dojdzie do jego denaturacji, co samo w sobie nie [...]
Pisałem w ankiecie 2 5,5 1. Tłuszcze oliwa ze smażenia+ kieliszek do twarogu + omega 3 Kupiłem essentiale i zrobię tak samo + 1 tabs dziennie Zmieniony przez - mlody944 w dniu 2015-03-25 15:02:27
[...] inni jako forma ładowania przed snem weglami i tluszczami a inni że tylko i wyłącznie taka forma makrosów rano. Popróbuj na sobie. Zalezy też jaki jest Twój cel treningowy. Co do wołowiny to pewnie powiem Ci jak większość. Staraj się unikać smażenia. Najlepiej grill bo jest i smak i nie ma tłuszczu. Gotowane niby najzdrowsze ale smaku zero.
z łyzki smakuje wybornie- o ile jest virgin. poznasz go po intensywnym smaku kokosa (jak rafaello) i zapachu. nadaje sie tez idealnie do podgrzewania, smazenia, smarowania pieczywa, etc
To zostaną te wartości, które były w 80gramach ryżu, tyle że on pod wpływem wody znacznie zwiększy swoją masę objętościowo. Co do piersi i smażenia to ona natomiast straci na wadze po smażeniu (także woda). Oczywiście gotowanie zdrowsze. Ważysz produkty przed obróbką i trzymasz się tego.
Ćiastuś, nie chodzi o teflon czy węgiel, ale o wysoką temperaturę obróbki mięsa. Chińczycy już dawno odkryli szkodliwość smażenia i dlatego woki (chińskie patelnie) zbudowane są tak, że potrawy smażone są błyskawicznie i tylko ich zewnętrzna warstwa. To, co wytrąca się z mięsa w wysokiej temperaturze jest po prostu toksyczne. Nie jestem [...]
ze wzgledu na utlenianie cholesterolu, ktory utlenia sie juz w 135 stopniach i jest o wiele bardziej grozny dla naszego organizmu, niz nieutleniony. ogolnie moje podejscie do procesu smazenia jest takie, ze jest to proces obrobki termicznej, ktory zawsze bedzie wiazal sie ze szkodami dla naszego organizmu i nie jestesmy w stanie sprawic, ze ten [...]
Za mało warzyw w pierwszym posiłku, Ale to już zostawię na boku, sam sprawdzisz PRAL i będziesz wiedział o co chodzi. Smażenia unikaj, staraj się przygotowywać potrawy tak by Ci smakowały i były zdrowe. www.paleofood.com - popatrz sobie na przykładowe przepisy, zajrzyj też może do Kuchni SFD, tam coś powinieneś też znaleźć. Orzeszki ziemne zamień [...]
[...] kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu. Jednak pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się one w szkodliwe kwasy nasycone. Warto więc zastąpić ją olejem rzepakowym, ponieważ w trakcie smażenia obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają przekształceniu." Osiągasz zupełnie odwrotny skutek do przewidywanego :P
[...] rafinowane tracą swoją wartość odżywczą i walory organoleptyczne" Ok, czyli nie mają właściwości prozdrowotnych, ale czy są wtedy szkodliwe czy po prostu stają się bezwartościowe ale neutralne? "ale są odporne na wysokie temperatury" Czyli można sobie na nich usmażyć coś od czasu do czasu bo się nie degradują podczas smażenia?
Wiek 29 lat. Jezeli chodzi o zapotrzebowanie kaloryczne to liczylem je w oparciu o dane z forum. Z zalozenia w godzinach pracy nie mam za duzo ruchu bo pracuje przed komputerem. Dlatego nie chcialem przesadzic z kcal. Za słonecznik wrzucę nerkowce. Olej rzepakowy tloczony na zimno jest do spozycia, nie smazenia.
[...] 2 miesiące i nie zmieniają swojego wyglądu. Beznadziejne pakowane mięso mielone w sklepach. Kurczaki, które smakują i wyglądają jak guma, mimo obróbki termicznej podczas smażenia, mięso nie kruszeje. Ryby i mięso, które leży w hipermarketach w kiepskich warunkach i za długo. Mam wymieniać w nieskończoność? Od kiedy weszliśmy do UE warzywa to [...]
[...] z kurczaka jeszcze raz 200-250 g, albo jakiś twaróg 250 g. Pomyśl co ci pasuje najbardziej i to daj. Jeszcze jakieś tłuszcze, te 10-15 g, choć pewnie razem z tłuszczem ze smażenia tyle ci wyjdzie, ale możesz oliwą z oliwek, albo lnianym polać nawet łyżeczkę dodać do gotowego już posiłku. Takto w porządku. Dużo warzyw jedz. I ostatni posiłek 3 [...]
Z warzywami to jest lipa. Większa część warzyw to woda, ale jak zachowasz właściwą temperaturę smażenia czyli 160-200°C to będzie mniej prawdopodobnie, że ubędzie dużo makrosów i z małą ilością oleju. Nawet jak to usmażysz jak gastronomia mówi i tak stracisz, ale bardzo mało. Co do reszty to się nie martw. Zmieniony przez - CenaR #22 w dniu [...]
[...] włoskiych, z pestek winogron to jest to niekorzystne dla zdrowia Lepiej smażyć na nasyconych kwasach czy jednonienasyconych np. Olej kokosowym, masło klarowane, smalec, do krótkiego smażenia oliwa jeśli w ogóle na tłuszczu nie smażysz to trzeba uwazać bo wtedy większe prawdopodobieństwo przypalenia i wytworzenia się karcenogennych związków